RĂĄd til hoppeejere

Se information til hesteejere fra Evidensia Faxe Hospital her. Kære hoppe ejer

Velkommen til Evidensia Fakse Dyrehospitals insemineringsstation ”Karenagården”

Insemineringssæsonen er en travl tid, hvor alting gerne skal klappe på rette tidspunkt. Derfor har vi her valgt at informere skriftlig om så mange som muligt af de spørgsmål, som du kunne have vedrørende insemineringen.

 

Booking til inseminering.
Det er rart for alle parter, hvis bookingen sker i så god tid som muligt. Hvis der er tale om en hoppe uden føl, vil du måske allerede på forhånd kende hoppens brunstcyklus. Vi kan derfor beregne, hvornår hoppen kommer i brunst næste gang. Det er bedst, hvis hoppen ankommer en af de første dage i brunsten.

Ved hopper med føl ved siden, er det typiske tidspunkt for indlevering af hoppen til inseminering 26-27 dage efter foling. Enkelte hopper bliver insemineret allerede i følbrunsten. Hoppen skal i så fald indleveres 7-8 dage efter foling.

Det er som nævnt en fordel, hvis vi i så god som muligt aftaler, hvornår hoppen ankommer. Dog kan vi i lang de fleste tilfælde modtage hopper fra dag til dag.

 

Indlevering af hopper og mulighed for at få undersøgt alle hopper.
Vi har såkaldt åben konsultation fra mandag til lørdag mellem 8 -9. Samt mandag til torsdag mellem 16.30- 17. I den åbne konsultation kan alle hopper møde op til undersøgelse og vi anbefaler at indlevering af hopper ligeledes sker i dette tidsrum.

Det kan være en fordel, hvis hoppen undersøges allerede ved ankomsten. På den måde kan vi diskutere eventuelle særlige forhold ved hoppen og sammen planlægge det videre forløb. Erfaringsmæssigt sætter mange hoppeejere stor pris på at være til stede ved denne første undersøgelse.
Hvis det ikke er muligt at indlevere din hoppe i den ĂĄbne konsultation. Skal du lave en forudgĂĄende aftale med Lone pĂĄ telefon 2334 9121.
Hvis hoppen indleveres uden for den åbne konsultation, bliver den undersøgt første gang den efterfølgende morgen.

Husk at medbringe hestepas på hoppen samt øvrige relevante oplysninger.

 

Undersøgelse.
Alle hopper undersøges alment gynækologisk og med ultralydsscanner i forbindelse med ankomsten eller den næstfølgende morgen. I de første dage i brunsten undersøges hopperne hver anden dag. Når tidspunktet for inseminering nærmer sig undersøges hopperne hver dag. Hopper til inseminering med frostsæd undersøges i perioden op til ægløsning 3 gange i døgnet med ca. 8 timers interval for nøjagtigt at kunne fastlægge det optimale tidspunkt for inseminering.

 

Teaserhingst.
Vi lægger meget stor vægt på, at hopperne kommer i kontakt med hingst. Dels er kontakten meget vigtig for den psykiske stimulering af hoppen, dels er det en meget stor hjælp at kunne vurdere hoppens reaktion overfor hingsten, når det optimale insemineringstidspunkt skal bestemmes. Derfor undersøges alle hopper dagligt for brunsttegn med teaserhingst.

Sædbestilling.
Vi sørger for at bestille sæd til hoppen.
Hingste opstaldet i DK tappes typisk mandag, onsdag, fredag og lørdag. Vi modtager enten sæden dagen efter med posten eller samme dag med kurerbiler. En del danske hingsteholdere har i dag kurerbiler. Lørdage og helligdage afhentes sæden enten direkte på hingstestationen af hoppe ejeren eller sendes med kurerbiler. Hoppeejeren skal evt. kunne hente sæden ved en nærmere bestemt station eller tankstation.

Udenlandske hingste (tyske) tappes typisk alle hverdage samt lørdage. Vi kan derfor bestille sæd alle dage fra mandag til fredag. Sæden sendes med fragtmand, og vi modtager forsendelsen næste dag. Lørdag til mandag er leveringen af sæd fra udlandet noget kompliceret. Vi prøver derfor, så vidt det er muligt, at planlægge bestillingen i god tid inden weekenden. I enkelte tilfælde kan vi dog være nødsaget til at skulle have sæd til hoppen i weekenden. Om lørdagen kan sæden sendes direkte til Karenagården eller til en nærmere bestemt station eller tankstation. Der er typisk ekstra gebyr på forsendelse om lørdagen. Enkelte tyske hingsteholdere har desuden mulighed for at sende sæden som luftpost. Sæden skal derefter afhentes i Kastrup Lufthavn.

 

Bestilling af frostsæd.
Vi har konstant et lager af frostsæd fra mange af de mest brugte hingste. Hvis du skal have din hoppe insemineret med frostsæd er det en fordel, hvis du i god tid i forvejen forhører dig, om vi har sæden på lager. Hvis dette ikke er tilfældet, er det mest praktisk at bestille sæden i god tid. Vi opbevarer derefter sæden, indtil hoppen skal insemineres. Hoppeejeren står selv for bestilling, forsendelse af frostsæd. Frostsæden skal sendes til Faxe Dyrehospital, Industriparken 11, 4640 Faxe.

Indberetning af insemineringen til Landsudvalget for Heste.
Ansvaret for selve indberetningen for insemineringen kommer fra 2007 til at ligge hos hingsteejeren og ikke hos den der inseminerer hoppen, som det tidligere har været tilfældet. Det giver ikke de store ændringer ved inseminering med hingste fra DK, men hvis I bruger en udenlansk hingst flyttes ansvaret over på jer som hoppeejere. I skal have sædforsendelsessedlen med hjem fra insemineringen og den skal være underskrevet af den dyrlæge, som har insemineret hoppen. I skal så indsende sædforsendelsessedlen til Landsudvalget for heste, stambogskontoret, Udkærsvej 15, 8200 Århus N. Sædforsendelsessedlen og en seddel om inseminering ville siddet fast i foderskiltet ved den boks hvor din hoppe er opstaldet. Du skal huske at få sedlerne med hjem.

 

Særlige behandlinger.
Under normale omstændigheder er behandling af hoppen i forbindelse med inseminering ikke nødvendigt. Enkelte hopper har dog behov for behandling for at øge chancen for et godt resultat. Det kan være hormonbehandling, skylning af livmoder, antibiotikabehandling eller syning af skedeåbning.

 

Fodring.
Der fodres 3 gange i døgnet. Der fodres med foder fra Brogården, wrap hø, lucerne samt Roepiller. For at kunne fodre din hoppe bedst muligt, må du meget gerne ved ankomst give besked, om hvor meget foder din hoppe er vant til få.

 

Fold.
Alle hopper kommer på fold hver dag. Følhopper kommer på fold separat for at undgå skader på føllet. Goldhopper kommer ud i hold. For at undgå skader kommer hopper med bagsko på fold alene. Du må dog påregne, at hopper med bagsko kun er ude i meget kort tid. Vi kan derfor anbefale, at din hoppe møder uden bagsko.

 

Afhentning.
Vi giver besked, når hoppen er klar til at komme hjem. Du kan afhente din hoppe på alle tidspunkter. Vi forventer, at du kommer og henter hoppen med det samme samt at du selv klare læsningen af din hoppe.

 

Drægtighedsscanning.
Vi anbefaler at hoppen drægtighedsundersøges på 16. dagen efter sidste inseminering. Ikke alle viser regelmæssig brunsttegn, derfor er det en vigtig sikring at få konstateret drægtigheden så tidligt som muligt. Desuden er det vigtigt at konstatere evt. tvillinger så tidligt som muligt. 10-15 % af alle hopper bliver drægtige med tvillinger. Vi har gode erfaringer med at klemme den ene fosterblære. Ca. 90% af hopperne fortsætter efterfølgende med en normal drægtighed med det tilbageværende foster.

 

 

Kontaktpersoner.
Faxe Dyrehospital tlf. 5671 5009 (hverdage 8-17)
Dyrlæge Johnny N. Sørensen: Mobil 2163 5199
Stalden Lone: 2334 9121 (bedst hverdage inden 8 og efter 17)